Adnan Sempit Lagi Menyempit sasar kutipan RM8 juta

SATU pencapaian luar biasa. Itulah yang disifatkan Ketua Pegawai Eksekutif MIG dan penerbit filem terkenal Metrowealth, David Teo apabila diminta mengulas mengenai jumlah kutipan filem terbitannya yang baru saja ditayangkan minggu lalu iaitu Adnan Sempit.

Foto Dipetik : Berita Harian (Pelakon Utama SEMPIT)

David berkata jumlah yang berjaya dikutip melebihi apa yang pernah diperoleh filem Jangan Pandang Belakang, sebuah filem seram yang pernah mencetuskan fenomena suatu waktu dulu.

“Pada hari pertama tayangannya saja, jumlah yang berjaya dikutip adalah sebanyak RM510,000 berbanding kutipan filem Jangan Pandang Belakang iaitu RM480,000. Malah pada hari Sabtu lepas saja, jumlah penonton yang menyaksikan mencecah angka 100 ribu. Semua ini memang luar biasa buat saya.

“Pencapaian seperti ini cukup membanggakan saya kerana bukan saja ia satu sejarah peribadi buat syarikat produksi saya tetapi juga mencatat satu lagi sejarah untuk industri perfileman Melayu khususnya,”ulas David ketika dihubungi Hip semalam.

Lebih membanggakan penerbit sensasi ini adalah apabila filem itu juga mencatat kutipan tertinggi sewaktu sesi tayangan hujung minggu lalu.

“Untuk tayangan pada hari Sabtu saja, filem ini berjaya mengutip sebanyak RM950,000 dan ini juga adalah satu sejarah buat industri perfileman tempatan. Jumlah kutipan ini takkan berjaya tanpa sokongan pelbagai pihak.

“Sambutan baik ini bukan saja dari pawagam bandar besar tetapi juga di bandar-bandar kecil.Di Sitiawan, Perak misalnya jumlah penonton sebanyak 1600 orang. Manakala di Bahau, Negeri Sembilan, jumlah penonton adalah sebanyak 1000 orang.

“Malah, untuk kawasan bukan Melayu seperti di Cheras Leisure Mall juga mencatat kutipan yang membanggakan serta jumlah penonton yang ramai. Begitu juga dengan situasi di Cathay Cineleisure apabila pihak pengurusan pawagam berkenaan terpaksa membuka dua panggung serentak kerana jumlah permintaan yang cukup menggalakkan,” kata David.

Melihat kepada perkembangan ini, David berkata tidak mustahil filem ini mampu menjadi filem Melayu pertama yang mencatat jumlah penonton seramai sejuta orang.

“Saya memang tidak pernah menjangka bahawa filem ini mampu mencatat kutipan sedemikian. Paling tidak pun, jumlah kutipan ini akan menyamai kutipan filem Remp-It iaitu RM4 juta.Mungkin filem ini menepati cita rasa penonton kerana ia bukanlah sebuah filem mengenai Mat Rempit tetapi lebih kepada realiti kehidupan serta sarat dengan sindiran.Filem ini juga sesuai dengan segenap lapisan masyarakat dan semua pihak mampu menikmatinya.

“Berdasarkan jumlah kutipan ketika ini serta jumlah penonton yang menyaksikannya, saya yakin Adnan sempit mampu mencatat kutipan sebanyak RM8 juta iaitu sekali ganda dari kutipan filem Remp-It.Seiring dengan itu, saya juga yakin filem ini mampu mengaut jumlah penonton sebanyak sejuta sebaik saja filem itu tamat tayangannya empat minggu lagi,”kata David penuh yakin.

Ditanya apakah ada kemungkinan filem ini bakal mempunyai sekuel, David berkata perkara itu masih belum dibincangkan lagi.

“Cuma saya akan buat majlis kesyukuran kejayaan filem ini pada minggu kedua tayangannya,”katanya.

Filem arahan Ahmad Idham ini mengisahkan Adnan, seorang mat rempit yang lebih dikenali sebagai Nan Sempit di kalangan rakan-rakannya. Namun dalam filem ini, Idham tidak menceritakan kehidupan mat rempit, sebaliknya membawakan kisah cinta seorang penghantar surat, Adnan atau Nan lakonan Shahiezy Sam yang jatuh cinta kepada ketuanya, Nadia (Intan Ladyana).

Sumber Info : Berita Harian

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: