Bernard Dompok perlekeh Islam, PAS Sabah lapor polis

HARAKAHDAILY – KOTA KINABALU – Dewan Pemuda PAS Sabah menyifatkan kenyataan media Tan Sri Bernard Dompok yang disiarkan dalam akhbar tempatan Sabah baru-baru ini,sebagai memperlekeh agama Islam dan dianggap biadap serta mengandungi unsur hasutan.

Justeru, Naib Ketua Pemuda PAS Sabah, Lahirul Latigu dan diiringi oleh beberapa orang pimpinan kanan PAS Sabah telah membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Karamunsing di sini, semalam bagi menunjukkan bantahan.

“Kami harap tindakan tegas dapat diambil dari pihak berwajib terhadap Bernard Dompok yang secara terang-terangan mencabar dan menentang kuasa Majlis Raja-Raja sebagai pelindung agama Islam di negara ini,”katanya.

Tambahnya,”kami kecewa dengan tindakan Presiden United Pasokmomogun Kadazandusun Murut Organisation (UPKO) yang seolah-olah dilihat ingin mencetuskan polimik antara agama yang berpanjangan di Malaysia.”

Beliau yang juga bekas Setiausaha Pemuda Sabah berkata,tindakan Bernard jelas berniat jahat kerana ia akan menimbulkan suasana tegang di antara penganut agama Islam dengan penganut agama lain di negeri ini.

Pemuda PAS Sabah juga berasa janggal dengan pimpinan Barisan Nasional (BN) khususnya yang beragama Islam kerana tiada bantahan yang dibuat dalam isu ini, sedangkan ketika isu forum Majlis Peguam dahulu ramai yang tampil cuba menjadi juara.

“Bagi kami hal ini menunjukkan sikap double standard pemimpin BN dalam mempertahankan agama Islam dan sikap terlalu menjaga kedudukan politik BN yang dilihat tidak mendapat sokongan rakyat ,”ujar beliau.

Berkait isu ini, Dewan pemuda PAS khususnya PAS Sabah mengingatkan kepada pemimpin atau individu dalam negara ini agar jangan sesekali berani bermain api dengan menyentuh sentimen agama kerana kami komited mempertahankan kesucian Islam dengan apa cara sekalipun.

Lahirul turut mencadangkan agar Bernard memfokuskan halatuju perjuangan beliau untuk membantu menyelamatkan negara di saat dunia mengalami masalah ekonomi, bukan cuba menimbulkan huru hara kepada Malaysia.

Baru-baru ini Presiden UPKO, Bernard Dompok membuat onar dalam ucapannya pada Kongres ke-12 pertubuhan itu dengan menyentuh sensitiviti umat Islam di negara ini umumnya dan umat Islam di Sabah khususnya.

Turut hadir dalam membuat laporan tersebut, Ketua Pemuda PAS Sabah, Anuar Ali;Timbalan Persuruhjaya PAS, Hamzah Abdullah; Setiausaha Pemuda Sabah, Firdaus Fuad; Setiausaha Yayasan Amal, Saifuddin Ahmad dan beberapa ahli Yayasan Amal Sabah.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: