Wakil Melayu pertama tanding naib presiden Gerakan

mSTAR – KUALA LUMPUR: Ahli jawatankuasa Gerakan Selangor, Dr. Asharuddin Ahmad, 49 mencatat sejarah tersendiri apabila menjadi kaum Melayu pertama yang bertanding jawatan naib presiden.

Beliau yang juga setiausaha bahagian Kuala Selangor mengambil keputusan untuk bertanding jawatan itu setelah mendapat sokongan akar umbi yang kuat dan yakin dengan ideologi Gerakan yang berjuang untuk rakyat Malaysia.

“Pengasas parti Gerakan juga adalah orang Melayu iaitu Dr. Syed Hussein (Alatas).

“Ramai yang menganggap Gerakan adalah parti kaum Cina…bukan, ini adalah parti pelbagai kaum yang memperjuangkan satu bangsa dan budaya Malaysia,” katanya pada hari penamaan pemilihan badan induk Gerakan di Menara PGRM di sini, hari ini.

Asharuddin yang menyertai Gerakan sejak 10 tahun lalu berkata, beliau percaya mampu menyumbang sebagai naib presiden dan akan berusaha untuk menarik lebih ramai kaum Melayu menyertai parti itu.

“Gerakan adalah parti yang kecil tetapi kuat dan berbilang kaum. Saya tidak galakkan parti untuk satu kaum (merujuk kepada Umno) kerana Melayu sekarang bukan Melayu dahulu. Melayu kini Melayu glokal dan kita nak berdaya saing,” katanya.

Ditanya mengenai keyakinannya untuk memenangi jawatan tersebut memandangkan beliau kurang dikenali, Asharuddin berkata, beliau berharap akan menang kerana beliau lebih dikenali di kalangan ahli akar umbi dan kini beliau mempunyai peluang untuk bertanding.

Sementara itu, Presiden Gerakan, Tan Sri Koh Tsu Koon menyifatkan kesediaan Asharuddin untuk bertanding salah satu jawatan naib presiden sebagai satu perkembangan positif kerana ia menunjukkan parti itu adalah sebuah parti pelbagai kaum dan bukan hanya terhad kepada peringkat pemuda dan wanita tetapi juga kepimpinan pusat.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: