Permatang Pauh: Jentera BN mula tabur wang di kampung-kampung?

HARAKAHDAILY – Umno dan Barisan Nasional (BN) mula menggerakkan jentera secara tidak beretika apabila melaburkan wang ringgit kepada penduduk sekitar Parlimen Permatang Pauh (P44) mulai kelmarin.

Selari dengan pengumuman calon BN oleh Timbalan Pengerusi BN, Dato’ Seri Najib Tun Razak sewaktu merasmikan jentera BN di Sunway Carnival Mall tepat jam 10.30 malam maka bermulakan jentera Umno ke kampung-kampung untuk memancing undi agar tidak memberikan sokongan kepada calon Parti Keadilan Rakyat (KeADILan), Dato’ Seri Anwar Ibrahim.

Langkah mereka agar sumbang apabila dapat dihidu oleh petugas KeADILan dan anggota parti lain dalam Pakatan Rakyat di beberapa buah kampung sekitar Dewan Undangan Negeri (Adun) Penanti yang dimenangi Timbalan Menteri, Mohd Fairus Khairuddin.

Ada sumber memberitahu sebenarnya petugas BN telah masuk kampung lebih awal bersama pemimpin atasan parti mereka seperti Ketua Menteri Melaka yang juga Naib Presiden Umno, Dato’ Ali Rustam.

Sesiapa yang pergi mendengar ceramah kelompok tajaan mereka akan dihadiahkan wang saku sebanyak RM100.00 seorang. Semua perbuatan itu diperlakukan untuk menarik pengundi Melayu agar tidak lagi bersimpati dengan nasib yang dihadapi oleh calon KeADILan.

Bagi jentera Umno, PAS, DAP dan KeADILan adalah petualang bangsa dan agama kerana bersekongkol dengan gerakan menjatuhkan pemerintah yang ditunjangi Umno.

Bukan itu sahaja malahan cakap-cakap perkauman juga kian dihebuskan bagi menakutkan orang ramai terutamanya masyarakat melayu yang berbudi bahasa, sopan dan tidak pandai melawan cakap pemerintah.

Antara kampung yang telah dikenal pasti dimasuki ejen-ejen berkenaan ialah kampung belakang Sekolah Menengah Penanti, Guar Perahu, Mengkuang dan Kuala Mengkuang.

Setiap hari jentera yang terdiri daripada ibu-ibu, puteri dan sebahagian ahli yang aktif akan menggunakan berbagai kesempatan untuk bertemu rakyat di kampung-kampung.

Mereka terpaksa buat begitu kerana setiap kali ceramah anjuran Umno dan BN seringkali tidak mendapat kejayaan.

Jadi, cara yang paling terbaik ialah turun padang jalan kaki sampai berpeluh-peluh untuk menunjukan kepada rakyat jelata kesungguhan BN untuk memenangi parlimen ini demi maruah dan kebajikan rakyat yang kurang terbela di bawah kerajaan Pakatan Rakyat yang menguasai Pulau Pinang.

Pastinya, mula malam berkempen iaitu 16 Ogos sehinggalah malam terakhir longgokan wang ringgit akan bertaburan di sana sini.

Sekali pandang adanya Pilihan raya Kecil di mana sahaja bermakna peniaga kecil di sekitar kawasan mengundi akan menguat keuntungan berlipat kali ganda.

Bila ada individu memberikan wang ambil sahaja kerana wang itu wang rakyat bukan anugerah BN. Bak kata Menteri Besar Kelantan ‘ Bagi duit ambil, bagi kain pakai bila undi pangkah Pakatan Rakyat’.

Pengundi Melayu yang menjadi pertaruhan kali ini harus menilai di mana kedudukan kerajaan hari ini yang tidak langsung memberikan peruntukan kepada Ahli Parlimen pembangkang atau Dun yang diwakili Adun pembangkang berlainan dengan ciri-ciri kepimpinan Menteri Besar Kelantan atau Trengganu dulunya.

Apa pun rakyat Permatang Pauh sahaja yang boleh menilai kerajaan mana yang harus dipilih.

Buatlah pemilihan betul nanti semuanya selamat dan hidup dalam keadaan aman dan makmur.

APA KOMEN ANDA ?

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: