Debat Minyak: Anwar Menang Pusingan Pertama!

SUARA KEADILAN – Debat dimulakan dengan moderator Johan Jaafar memperkenalkan Ketua Umum KeADILan Anwar Ibrahim dan Menteri Penerangan Shabery Cheek.

Dalam pusingan pertama, Shabery mempertahankan tindakan kerajaan menaikkan subsidi minyak secara mendadak dengan alasan kerajaan harus bebas dari beban subsidi untuk membantu menaiktaraf prasarana rakyat seperti hospital dan pendidikan.

Anwar bagaimanapun berkata kerajaan BN-Umno harus kembali kepada realiti sebenar kehidupan rakyat yang terbeban dengan kenaikan mendadak ini.

Kata Anwar, sekiranya ia harus dinaikkkan sekalipun, kerajaan yang prihatin kepada nasib rakyat akan merumuskan cara menaikkan inflasi dinaikkan secara berperingkat.

Tegas Anwar, kekayaan sumber Petronas bukan sahaja mampu menampung subsidi, bahkan juga mampu menaiktaraf prasarana rakyat seperti pendidikan dan perubatan.

Advertisements

1 Komen

  1. Wan Suhaimy said,

    15 Julai 2008 pada 11:05 pm

    shabery bercakap sehingga berliur(kerana takut berdepan dengan DSAI keluar liur dari mulut) pun tetap kalah.Apa kaki mahu lawan DSAI yang berpengalaman Kesian shabery,asyik menyerang peribadi DSAI sahaja.mana langkah BN mahu mengatasi cara lain mengenai kenaikan minyak yang mendadak itu.


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: