Amalkan Formula 4R untuk atasi masalah harga naik

BERKENAAN dengan isu barang naik ini, rasanya sudah tiba masa kita amalkan 4R (refusing, reducing, reusing and recycling) untuk kurangkan penggunaan sumber macam sekarang ni.

Sekurang-kurangnya dapat la kita berjimat. Kalau nak minta semua orang bercucuk tanam, bukan semua orang ada tanah untuk pertanian. cara tu bukan jalan terbaik. kalau guna kaedah 4R ni, semua orang boleh terlibat. insyaallah berkesan.

1. Refusing – Jangan beli barang yang kita tidak perlukan. Cukup sekadar beli yang penting-penting. Jadilah pengguna yang bijak.
2. Reducing – kurang penggunaan, contoh petrol. dh tau petrol makin mahal sekarang. perbanyakkan guna penganggkutan awam. selain tu, kurangkan kadar populasi manusia. populasi manusia adalah punca  utama kenapa makanan tidak cukup. Setiap hari jumlah populasi bertambah. Dan pada masa hadapan tidak mustahil manusia akan kebuluran sebab tidak cukup sumber makanan bukan sebab tidak ada duit hendak beli makanan.
3. Reusing – Guna semula barang-barang. Contohnya botol-botol yang korang pakai tu, jangan buang terus sebab boleh guna lagi.
4. Recycling – Kitar semula barang-barang. Contahnya surat khabar lama. Jangan    bakar atau buang merata-rata sebab boleh dikitarsemula.

Jadi, sama-sama la kita rakyat Malaysia membantu.

MOHD FIRDAUS

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: