Pantau laman Blog : UGUTAN Terbaru SPR

ANEH! Itu yang dapat kita katakan mengenai kenyataan Wan Ahmad Wan Ibrahim, Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya yang kini bertindak menggantikan hero SPR, Tan Sri Abdul Rashid Abdul Rahman yang kini bertapa kerana kegagalan grand design untuk memenangkan UMNO/BN di negeri Kelantan khususnya dan di seluruh negara amnya.

Tersentak dengan keputusan pilihan raya yang nampaknya menyerlahkan perancangan SPR yang gagal untuk menipu rakyat, kini Timbalan Pengerusi SPR cuba menghalakan sasarannya ke alam langit dengan kenyataannya: Calon dan parti politik yang berkempen menggunakan laman web, blog atau SMS pada pilihan raya akan datang, boleh dikenakan tindakan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) jika mereka didapati melanggar peraturan ditetapkan.

Saya ingin bertanya kepada manusia yang bernama Wan Ahmad bin Wan Ibrahim ini, sejak bilakah ada undang-undang dan peraturan yang membolehkan SPR bertindak terhadap kempen calon yang menggunakan internet? Atau kerana SPR kini telah mati kutu untuk terus menipu menjadikan mereka sekelompok manusia yang telah hina akibat perbuatan durjana mereka selama ini telah dihidu oleh rakyat yang akhirnya telah menghukum kerajaan Umno/BN yang umum mengetahui SPR menjadi boneka mereka?

Anda tidak layak untuk mengugut ahli parlimen. Tetapi ahli parlimen kini layak untuk mendesak satu Suruhanjaya Diraja ditubuhkan bagi menyiasat semua salahlaku anggota SPR yang amat jelas telah terlibat dalam salahlaku serta membongkar semua konspirasi yang diatur untuk memenangkan BN selama ini.

Terlalu banyak penyelewengan serta perbuatan salah laku SPR yang mereka lakukan. Malah penafian demi penafian daripada mereka selama ini mengenai banyak perkara lansung tidak dapat meyakinkan rakyat.

Yang aneh bagi rakyat, ketiga-tiga penjawat tertinggi badan SPR datangnya dari Kelantan sehingga Kerajaan Umno/BN begitu yakin untuk merampas Kelantan daripada PAS kerana mengharapkan bantuan “pengundi hantu pengundi pos dan segala bentuk konspirasi dari ketiga-tiga pegawai tertinggi SPR ini. Malah kerajaan Umno/BN tanpa segan silu dalam satu pindaan mengejut pada 12 Disember tahun lalu, meluluskan Rang Undang-Undang Perlembagaan (Pindaan) 2007 bagi melanjutkan umur persaraan anggota SPR dari 65 ke 66 tahun untuk membolehkan pengerusi SPR meneruskan perkidmatannya, walaupun dibantah rakyat.

Sekalipun dirancang sedemikian rupa, namun kekuasaan dan perencanaan Allah mengatasi konspirasi mereka bertiga. Kelantan gagal ditawan dan SPR menjadi badan yang paling hina keran konspirasi yang terdedah itu.

Selain Kelantan, isu pengundi hantu yang menyaksikan pembohongan ketara mengenai jumlah pengundi contohnya di Terengganu yang seramai 516,000 orang daripada jumlah penduduk Terengganu yang berjumlah 898,825 iaitu 57%. Angka tersebut adalah pelik kerana jumlah pengundi sebenar yang dinyatakan oleh SPR sendiri untuk seluruh negara ialah 10,922,139 daripada jumlah penduduk Malaysia 26 juta (42%). Perbezaan sebanyak 15% daripada nisbah jumlah pengundi kepada jumlah penduduk diantara negeri Terengganu dengan angka purata seluruh negara JELAS tidak logik dan adalah satu bentuk penipuan ketara yang dilakukan oleh SPR.

Apakah SPR menganggap semua rakyat di negara ini boleh diperbodohkan sedemikian rupa yang mana angka tersebut adalah telah diatur oleh pihak SPR?

Ini pula diikuti dengan berduyun-duyunnya bas yang membawa pengundi hantu dari luar Terengganu di hari mengundi. Mengapa senario yang sama tidak berlaku di negeri lain kecuali Terengganu jika benar sekalipun kata-kata Datuk Kamaruzzaman (Setiausaha SPR) yang kononnya mereka berada di luar kawasan mengundi dan balik ke negei asal untuk mengundi?

Itu belum termasuk poster-poster pihak Umno/BN yang keterlauan sehingga ada yang langsung telah menghina ugama. Mengapa SPR memejamkan mata tetapi lebih berahi untuk mengawal para ahli parlimen mempunyai blog dan laman web untuk “berkempen” sedangkan peluang mereka untuk melakukannya di media arus perdana (cetak dan eletronik) ditutup rapat akibat perkosaan Umno dan BN terhadap media-media ini?

Dan mengapa SPR lansung tidak memperdulikan sikap media arus perdana yang bertindak ibarat pelacur murahan kepada Umno dan BN ini?

Pembatalan dakwat kekal beberapa hari sebelum hari mengundi jelas satu percubaan SPR yang gagal apabila mereka terjerat mengaturkan pengundi hantu yang tepaksa mengundi lebih dari sekali.

Menurut sebuah badan gerakan sivil, Aliran, berkata semua alasan yang dibentangkan ketika menarik balik pelaksanaan dakwat kekal itu tidak munasabah dan keputusan itu dibuat berdasarkan syak tanpa sokongan bukti yang kukuh.

“Persepsi awam kepada kewibawaan SPR hilang sama-sekali. SPR kini dilihat tidak lebih dari sayap BN, suatu persepsi yang bercanggah dengan pilihan raya adil dan bersih kerana ramai yang beranggapan SPR “bersekongkol dengan BN bagi membenarkan penipuan dalam pilihanraya”,” tegas kenyataan itu lagi.

Justeru itu kita sekali lagi meminta supaya ahli parlimen Pakatan Rakyat mengusulkan supaya Suruhanjaya DiRaja dibentuk bagi menyiasat salahlaku SPR ini dan mereka bertiga Pengerusi, Timbalan Pengerusi dan Setiausahanya ditahan dan disiasat dan jika terbukti wujud penipuan dan konspirasi, mereka hendaklah dihukum sewajarnya! – Tranungkite

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: